Tips voor recruitment

Op zoek naar een nieuw personeelslid? Tegenwoordig is er recruitment software die u hierbij kan helpen. Echter zorgt alleen wat software er niet voor dat u de perfecte kandidaat gaat vinden. Hier komen ook nog aan aantal andere zaken aan te pas waar u zelf veel invloed op kunt uitoefenen. De tips is dit artikel zullen u helpen om ervoor te zorgen dat u er alles aan hebt gedaan om de perfecte kandidaat te vinden, zodat de kans ook groot is dat u deze persoon echt gaat vinden.

Wat voor persoon zoekt u?

Je maakt altijd een functieprofiel en een vacature omschrijving. In het functieprofiel zet je aan welke eisen een persoon moet voldoen. Zoekt u bijvoorbeeld een junior werknemer of een senior? Moet iemand een specifieke achtergrond hebben qua opleiding of werkervaring? Besteed genoeg tijd aan het opstellen van een goed functieprofiel. Zo kun je al potentiele kandidaten filteren. Daarnaast maak je een vacature omschrijving. Zorg ervoor dat deze uniek is. Iedere baan is immers ook uniek. Zorg voor originele teksten, zodat je eruit springt ten opzichte van je concurrenten.

Creëer een talentpool

Een talentpool is een database waarin je interessante kandidaten opslaat die uiteindelijk toch niet helemaal voldeden aan de eisen voor de functie waarop ze hebben gesolliciteerd. Mochten er andere functies vrijkomen dan kan je eerst in deze database kijken om te zien of je hier niet al de perfecte kandidaat voor de vrijgekomen functie in hebt staan.

Laat werknemers assisteren

Laat werknemers weten dat er een functie openstaat en vraag of ze nog potentiële kandidaten kennen. De werknemers kennen deze personen al waardoor je meer informatie over de kandidaat kan krijgen dan de informatie die op zijn of haar cv staat. Dit kan een completer beeld geven. Echter moet je ook oppassen voor ‘gekleurde’ referenties. Als je werknemer bevriend is met de kandidaat kan hij of zij een vertekend beeld geven van de kwaliteiten van de kandidaat.

Kwaliteit boven kwantiteit

Je kan veel reacties ontvangen op een vacature en dit heeft je dan natuurlijk veel opties. Maar heb je liever 100 goede kandidaten of 5 perfecte kandidaten? De moeilijkheid zit hem vaak niet in het vinden van kandidaten maar wel in het vinden van de juiste mensen. Probeer door middel van bovenstaande tips de beste kandidaten te lokken en blijf altijd heel kritisch over de kandidaten en check zaken als referenties en opleidingen goed voordat je een besluit neemt over het aannemen van iemand.

 

 

 

Comments are closed.