Veiligheid op de werkvloer

Ik werk in een middelgroot bedrijf met dertig medewerkers. Een machinefabriek waar we productiemiddelen op maat maken. Engineering, verspaning, montage, constructie en onderhoud, wij bieden een totaalpakket. Een goed lopend bedrijf met grote klanten. Zelf zit ik op de administratie afdeling. Samen met mijn collega kregen we van mijn baas de vraag of we het personeelsuitje wilden organiseren. Wij waren meteen enthousiast, natuurlijk willen we dat! Normaliter doet hij dat zelf, maar hij moest een aantal weken naar het buitenland en had er weinig tijd voor. Hij zei dat we de dag helemaal zelf mochten invullen als het voor iedereen maar een geslaagde dag zou worden. Verder had hij nog één eis: hij wilde graag dat we met het gehele personeel een herhaling van de EHBO cursus en BHV cursus gingen doen. Dat viel even rauw op ons dak, want dat is nu niet de meest leuke activiteit van een personeelsuitje. Hij zag onze gezichten vertrekken en zei dat hij wist wat we dachten, maar dat het ook op een leuke manier kon. Het is tevens belangrijk voor de veiligheid van het bedrijf. Aangezien we met veel machines werken, zit een ongeluk in een klein hoekje en hij wil dat alle mensen in het bedrijf goede hulp kunnen verlenen. Daar valt natuurlijk wat voor te zeggen en mijn collega en ik namen de uitdaging aan.

 

Gezellig en leerzaam

Het was een hele uitdaging om een leuk personeelsuitje te regelen en tegelijkertijd die herhalingscursus erin te verwerken. Maar BHV is verplicht en wij doen braaf wat ons is opgedragen. We speurden het internet af en kwamen bij een organisatie die beloofde dat het niet alleen leerzaam is, maar ook erg leuk. Een paar telefoontjes later hadden we onze ochtend activiteit gevonden. Vier weken later op een vrijdag hadden we het personeelsfeest. Na een beetje geklaag en gesteun van een paar collega’s had iedereen zich erbij neergelegd dat we eerst een herhalingscursus moesten volgen, stapten we in de partybus om naar de desbetreffende organisatie te gaan. We moeten die mensen nageven, dit was echt de beste EHBO cursus, of eigenlijk herhalingscursus die we ons konden wensen. We zijn allemaal competitief ingesteld en daar speelden de instructeurs goed op in. Op een estafette-achtige manier werd ons geheugen nogmaals opgefrist. Het werd ook toegespitst op ons vakgebied. Niemand die het vervelend of saai vond en dat was precies de bedoeling. De rest van de dag verliep super. We moesten ontsnappen uit een escaperoom en zijn met z’n allen gaan lasergamen. Tot slot hebben we heerlijk gegeten en geborreld.

 

Veilig en wel

Achteraf kunnen we zeggen dat het een slimme zet was van mijn baas. We waren namelijk met zijn allen compleet en we hebben nu allemaal een herhalingsdiploma op zak. Daarnaast was het gewoon een leuke herhalingscursus. We weten allemaal weer wat we moeten doen en we merkten dat er een aantal vaardigheden toch wel een beetje in de vergetelheid waren geraakt. Onze geheugens zijn weer opgefrist en iedereen weet weer hoe hij moet handelen in de verschillende situaties.

 

Comments are closed.