Verschil tussen aluminium en staal

Tegenwoordig wordt er enorm veel gewerkt met metalen, aluminium en staal zijn daar twee voorbeelden van. Ze zijn erg populair vanwege hun sterkte, buigzaamheid en veelzijdigheid. Toch is het bewerken ervan een lastige klus, alleen echte vakmensen kunnen deze metalen met de grootste zorgvuldigheid bewerken. Dit kan niet zonder metaalbewerkingsmachines, zoals die van Calvet die van enorm hoge kwaliteit zijn. Voor iedere metaalsoort heb je ook andere metaalbewerkingsmachines, omdat sommige metalen buigbaarder zijn of omdat ze een stuk brozer zijn dan andere metalen.

Om te kijken of er voor een bouwwerkzaamheid aluminium of staal nodig is, is het nodig om een aantal van de kenmerken op een rijtje te zetten die van belang zijn voordat er wordt begonnen met de werkzaamheden.

Kenmerken aluminium

Tegenwoordig worden steeds meer producten gemaakt van aluminium, het laat steeds weer zien dat het een enorm veelzijdig materiaal is dat sterk is, maar toch makkelijk vervormbaar is. Het zit in auto’s, telefoons, laptops en vele andere producten. Daarnaast heeft aluminium nog een aantal kenmerken dat aluminium onderscheidt van andere metalen.

  • Aluminium kent geen corrosie, het is daarom uitstekend voor buiten, omdat het niet roest.
  • Omdat het niet roest hoeft het niet worden gelakt om het een beschermende laag te geven
  • Aluminium is niet magnetisch
  • Aluminium is enorm licht van gewicht
  • Aluminium is omgesmolten makkelijker te bewerken, omdat het elastischer is zonder dat het scheurt of barst.
  • Aluminium kent enorm veel bewerkingstechnieken, zoals zetten, buigen, frezen, bedrukken, draaien, enzovoort.

Kenmerken staal

Staal wordt al eeuwen gebruikt en zelfs tegenwoordig is het nog een van de meest gebruikte metaalsoorten ter wereld. Dat is niet gek, want staal is echt enorm sterk en stevig. Dit wordt voornamelijk gebruikt bij wolkenkrabbers, bruggen, bunkers en dergelijke.

  • Staal is enorm stijf, hiervan kunnen stevige constructies worden gebouwd voor de stevigheid. Zoals gewapend beton
  • Staal is enorm duurzaam
  • Staal biedt bescherming, door de stevigheid en stijfheid is het een enorm veilig metaal
  • Door de compacte samenstelling is het keihard, moeilijk te buigen en enorm stevig.

 

Toepassingen

Vroeger werden auto’s nog gemaakt van staal, omdat aluminium nog niet zo ver was doorontwikkeld. Maar nu wordt in bijna 99% van alle auto’s aluminium gebuikt. Het is erg licht, makkelijk te bewerken, zodat de mooiste designs eruit voortvloeien, maar toch is het erg veilig en sterk. Hedendaags worden auto’s voorzien van kreukelzones om de klap op te vangen bij botsingen. Het aluminium in de kreukelzones zorgt dat de klap wordt doorgegeven aan het chassis dat is gemaakt van steviger aluminium. Ook wordt aluminium in vliegtuigen gebruikt omdat het licht en sterk tegelijkertijd is.

Staal wordt overal voor gebruikt in gereedschap bijvoorbeeld, maar juist bij de grote projecten laat het zijn echte krachten gelden. Hele spoorlijnen worden aangelegd met staal, zware locomotieven en treinen rijden eroverheen, maar het geeft geen krimp. Ook in gebouwen is staal onmisbaar om de stevigheid maar ook een bepaalde lenigheid mee te geven. Ook hijskranen zitten boordevol met staal om zware producten als beton op te tillen.

 

Comments are closed.