Wat is een metselaar?

Een metselaar is iemand die losse stenen met elkaar samen voegt. Dit wordt gedaan met de juiste aanpak die nodig is voor het desbetreffende project waaraan je als metselaar werkt. Het is namelijk zo dat geen enkel project precies hetzelfde is. Het is daarom van belang dat een metselaar iedere mogelijke techniek kent en beheerst.

Het takenpakket van een metselaar

Een metselaar is niet iemand die simpelweg stenen weg legt, er komt nog veel meer bij kijken dan alleen dat. Zo is een metselaar nauw in contact met de klant om ervoor te zorgen dat het gewenste resultaat er komt. Door nauw contact te hebben met de klant weet de metselaar precies welke metseltechniek verwacht wordt. Als de metselaar weet welke techniek er nodig is voor het project gaat hij of zij het werk voorbereiden. Zo zorgt de metselaar ervoor dat er het juiste materiaal aanwezig is voor het project met het nodige gereedschap.

Extra taken van een metselaar

Naast dat het metselwerk het voornaamste is waar een metselaar zich mee bezighoudt zijn er nog meer taken die een metselaar kan uitvoeren. Denk aan taken zoals:

  • Repareren van metselwerk
  • Afwerken van eerder metselwerk
  • Het leggen van beton

Dit zijn extra taken die ook voor kunnen komen in het takenpakket van een metselaar. Zo is het beroep van een metselaar zeer divers en zeker niet eenzijdig, er komen vele verschillende aspecten kijken binnen het vak, die nodig zijn om de gewenste kwaliteit te kunnen leveren.

Opleiding tot metselaar

Dit is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar hoe wordt je nu precies een metselaar? Wat hierboven beschreven staat leer je namelijk niet zomaar van de een op de andere dag. Het is daarom mogelijk om een opleiding tot metselaar te volgen op een mbo niveau 2, 3 of 4. Tijdens je opleiding krijg je te maken met de vele verschillende aspecten van het vak metselaar en wordt je volledig voorbereid door middel van theorie en stages. Door een goede combinatie van theorie en praktijkervaring (stages) word je opgeleid tot een volleerd en ervaren metselaar.

Comments are closed.