Welke invloed heeft de economie op bedrijven?

Dat de economie in een land van invloed is op bedrijven is een open deur. Gaat het goed met de economie, dan kan er (steeds) meer verdiend worden en kunnen mensen (veel) geld uitgeven. De invloed van de economie op de verdiensten van bedrijven is dus erg groot. Koopt niemand iets, als gevolg van een economische crisis, dan zet een ondernemer die één of meer producten verkoopt niks om. Geen aankoop is daarom ook geen verdiensten. In dit artikel wordt ingezoomd op de invloed van economische krimp en groei op de markt.

Tijden van krimp

In tijden van krimp, kan gesteld worden dat economische activiteiten afnemen als gevolg van bezuinigingen en belastingverhogingen. Mensen hebben minder te besteden. Bedrijven zullen dit direct merken aan het bestedingspatroon van hun klant. Daarbij maakt het niet uit of een bedrijf diensten of producten verkoopt aan haar klanten. Zowel in de B2C als in de B2B is economische krimp snel merkbaar. Burgers en het bedrijfsleven hebben beiden minder te besteden. Hierdoor zal het BNP dalen, wat ook wel een contractie of een recessie van de economie wordt genoemd.

Overschot aan werknemers

In tijden van een krimpende economie gaan veel bedrijven bezuinigen. Dit betekent ook dat er soms werknemers worden ontslagen. Voor niemand is het leuk om je baan kwijt te raken en dit zorgt dan ook vaak voor veel stress en ontevredenheid op de werkvloer. De reden dat veel bedrijven korten in hun werknemers is omdat deze veel geld kosten. Als het goed gaat met een bedrijf zijn er veel werknemers nodig om alle aanvragen en bedrijfsprocessen soepel te laten verlopen. Maar in tijden dat het economisch slecht gaat met een bedrijf ontstaat er snel een overschot aan werknemers. Als er niet genoeg werk meer is voor deze werknemers, kan de directie van een bedrijf beslissen dat er banen gaan vallen. Dat is natuurlijk voor niemand de ideale en meest leuke situatie en vaak wordt dit daarom te allen tijde geprobeerd te voorkomen, maar soms kan het helaas niet anders.

Tijden van groei

Hoe gek het ook klinkt, maar na tijden van economische krimp volgen meestal weer tijden van economische groei. Je kunt dit plat gezegd vergelijken met het bij ieder bekende gezegde ‘’Na regen komt zonneschijn’’. Een bedrijf verkoopt in deze tijden haar producten en/of diensten weer aan haar afnemers. De klant, die inmiddels ook (steeds) meer te besteden heeft en dit daadwerkelijk weer uitgeeft. Hierdoor gaat het economisch weer goed met een bedrijf en kunnen er wanneer gewenst nieuwe werknemers worden aangenomen. Er ontstaat ruimte en daarnaast budget om nieuwe werknemers ook te betalen. Het bedrijf kan op deze manier worden uitgebouwd en steeds groter worden. Tijden van groei zijn voor bedrijven natuurlijk de ideale situatie, dat ik wel duidelijk.

Tekort aan geschikt werknemers

Door economische groei kan het wel voorkomen dat werkgevers steeds meer moeite hebben om gekwalificeerd personeel te vinden. In de sectoren techniek, bouw en ict ontstaan de meeste knelpunten omdat de werkgelegenheid in deze gebieden fors stijgt als de economie groeit. Naar loodgieters, elektriciens en onderhoudsmonteurs is veel vraag. Daarnaast is in de bouw steeds meer vraag naar echte vakmensen, omdat de huizenmarkt aantrekt in tijden van economische groei. Naar verwachting van het UWV gaat de economische groei verder doorzetten en daardoor neemt het aantal vacatures in de bouw en techniek sector neemt toe. Daarnaast gaan veel mensen de komende jaren met pensioen.

 

Comments are closed.