Kopen van een nieuwe kinderfiets: enkele tips

De fiets is het eerste eigen vervoersmiddel voor kinderen. In beweging blijven is een goede manier om gezond te blijven en overgewicht te voorkomen. Voor zowel jezelf als je kind. Tevens is het goed voor de conditie. Daarnaast hebben kinderen veel energie en fietsen is een goede uitlaatklep om deze energie kwijt te raken.

Vroeg of laat zullen ze toch een keer alleen op de fiets naar school of naar een vriendje of vriendinnetje gaan. Door ze op jonge leeftijd te laten fietsen, doen ze alvast ervaring op in het verkeer. Ze zullen oplettender en zelfstandiger zijn en sneller de fiets pakken. Ze kunnen veel plezier beleven aan fietsen.

Onderaan kan je alvast enkele tips vinden als je op zoek bent naar een eerste fiets voor je kind.

Kopen van een kinderfiets
Meestal wordt een kinderfiets uitgezocht op basis van het uiterlijk, maar het is belangrijk om met meer zaken rekening te houden. Bij het kiezen van de juiste fiets is het belangrijk dat de fiets geprobeerd wordt en niet te groot is. Ga bij voorkeur voor een lage stang, dit maakt het gemakkelijker om af te stappen.

Om het fietsen zo gemakkelijk mogelijk te maken is het handig om een lichte fiets met terugtrapremmen en zonder dynamo te kiezen. Een dynamo maakt het fietsen alleen maar zwaarder. Op Kinderfietsenwinkel.be bijvoorbeeld kan je al snel zo’n fiets met terugtraprem vinden voor je kind.

Formaten van kinderfiets
De maten van kinderfietsen zijn ingedeeld op de grootte van de wielen. 20”-wielen zijn voor kinderen vanaf vijf/zes jaar. 24” inch wielen voor kinderen vanaf acht of negen jaar. Vraag voor het juiste formaat meer informatie bij de verkoper.

Koop een fiets niet op de groei, een kind moet bij de trappers kunnen en het zadel moet niet te groot zijn. Voor het juiste formaat van het stuur kun je de schouderbreedte van je kind aanhouden. Loeki, Alpina, Gazelle en Batavus zijn merken die kinderfietsen verkopen.

Afstellen fiets
Stel de hoogte van het zadel zo af dat je kind nog net met de tenen bij de grond kunnen staan. Het stuur moet zo afgesteld worden dat een kind goed rechtop kan zitten. Begint je kind net zelfstandig met fietsen? Zet het zadel dan wat lager zodat de voeten plat op de grond kunnen staan.

Zodra het fietsen goed gaat kan het zadel hoger gezet worden. Kinderen kunnen aan het begin nogal onhandig zijn met de fiets. Een tip is daarom samen te oefenen met op- en afstappen.

Kind leren fietsen
Om een kind te leren fietsen moet er veel geoefend worden. Zorg wel dat een kind klaar is om te leren fietsen. Wil je kind nog niet leren fietsen? Wacht er dan nog even mee.

Het houden van evenwicht is het belangrijkst wanneer een kind leert fietsen. Het is daarom handig om te oefenen met balans. Een tip is om te beginnen met een loopfiets. Ondersteun tijdens het fietsen en zodra het goed gaat kun je ongemerkt even loslaten. Laat je kind vervolgens zonder zijwieltjes fietsen of stel deze hoger af, zodat er geen constante steun is. Begin met een kleinere fiets als je kind moeite heeft met fietsen. Vergeet niet aandacht te besteden aan de verkeersregels.

Comments are closed.