Led lampen bijvoorbeeld GU10 led

Redenen om te kiezen voor led lampen

De laatste tijd zijn led lampen in opkomst en zijn er dan ook steeds meer mensen die ervoor kiezen om ze aan te schaffen ondanks de forse aanschafprijs in vergelijking met gloeilampen of halogeen lampen. Maar wat zijn nu eigenlijk de redenen waarom veel mensen kiezen voor de aanschaf van led lampen? Daar gaan we in deze tekst verder op in, door verschillende voordelen te benoemen en toe te lichten die behoren bij de eigenschappen van led lampen.

Voordelen led lampen
Eén van de voornaamste reden waarom er veelal wordt gekozen voor led lampen is het feit dat je er een hoop geld mee kunt besparen. Zo zijn ze bijvoorbeeld erg energie zuinig en merk je het meteen aan je energie rekening als je meerdere led lampen in je woning hebt geplaatst. Led lampen hebben namelijk maar 15% van de energie nodig die een gloeilamp of een halogeen lamp nodig heeft om de zelfde hoeveelheid licht uit te kunnen stralen. Dit feit levert dus een flinke besparing op in de portemonnee die bij de meeste mensen zeer zeker welkom is.
Doordat led lampen zo zuinig zijn met betrekking tot energie, hebben ze ook nog een positieve invloed op het milieu. Ze zorgen indirect ook voor minder CO2 uitstoot, doordat er minder energie hoeft te worden opgewekt bij vervuilende energiecentrales voor het gebruik van led lampen.

Een andere positieve eigenschap van led lampen is het feit dat ze een lange levensduur hebben. De lampen hebben namelijk een levensduur van 30.000 branduren. Als je de lampen ongeveer 8 uur per dag aan zou zetten, zou dit inhouden dat de lamp ongeveer 10 jaar mee kan gaan. Een gloeilamp of een halogeen lamp haalt dit zeer zeker niet, doordat ze van een stuk mindere kwaliteit zijn. Dit is ook terug te zien in het feit dat led lampen ook vaak worden gebruikt als buitenlampen, aangezien deze beter zijn opgewassen tegen verschillende weersomstandigheden en ze minder gevoelig zijn voor verschillende trillingen enzovoorts dan gloeilampen of halogeen lampen.
Een ander positieve gevolg van het feit dat led lampen zo lang mee kunnen gaan voor het milieu is dat er minder afval geproduceerd wordt. Er hoeven namelijk minder led lampen geproduceerd te worden en er worden dus ook minder materialen gebruikt die schadelijk zijn voor het milieu. De afvalberg groeit dus minder fors, dan bij het gebruik van andere soorten lampen.

Ook zijn led lampen een stuk veiliger dan andere soorten lampen, doordat ze minder warmte ontwikkelen. Een gloeilamp of een halogeen lamp worden namelijk erg heet, ongeveer 90% van de energie van deze lampen wordt namelijk omgezet in warmte en de overige 10% in licht. Het is dus zeker af te raden om deze lampen aan te raken als ze aan staan, hier zijn dan ook verschillende ongelukken mee gebeurd. Dit is niet het geval voor led lampen en dat maakt deze lampen geschikt voor meerdere soorten ruimtes. Ze zijn bijvoorbeeld geschikt voor ruimtes waar veel kinderen spelen of juist voor ruimtes waar veel brandbare spullen staan.

Kortom, er zijn vele redenen te bedenken waarom het zeker aan te raden is om veelal gebruik te maken van led lampen. Ze zijn namelijk een stuk goedkoper op de lange duur dan andere soorten lampen, zijn goed voor het milieu en zijn ook nog een stuk veiliger. De aanschaf van een led lamp is dus zeker een win-win situatie die iedereen aan te raden is. Wacht dus niet langer en begin nu al vast wat lampen te vervangen voor led lampen. Je zult zien dat dit een echte aanwinst is op de lange termijn.

Comments are closed.