Besparen op energiekosten in de zorg

Voor veel facilitair managers in de gezondheidszorg is het erg aantrekkelijk om te besparen op het energieverbruik. Waarom dit zo aantrekkelijk is? Wat dacht u van de kosten die u kunt besparen, het comfort dat u kunt verhogen en het binnenklimaat dat u gezonder kunt maken. Door gebruik te maken van nieuwe technologieën en verschillende hulpmiddelen, kan men al snel besparen op het zakelijke energieverbruik. Natuurlijk gaat dit in eerste instantie gepaard met investeringen, maar deze worden later dubbel en dwars terug verdiend.

 

Weet wat het huidige energieverbruik is

Om te besparen op het energieverbruik, moet u natuurlijk weten wat het huidige energieverbruik is. De utiliteitsbouw zorgsector geeft op hun website inzicht in de energiecijfers van ziekenhuizen, verpleeghuizen en verzorgingshuizen. Daar staan alle gegevens over het isoleren, de verlichting, het koelen en het verwarmen. Een handige manier dus om inzicht te krijgen in de verdeling van het energieverbruik. U ziet tevens wat het verbruik van uw ziekenhuis of verzorgingshuis is ten opzichte van het gemiddelde. Bij de Energiebesparingsverkenner krijgt u ook binnen een paar minuten inzicht in het energieverbruik van het ziekenhuis of verpleeghuis waar u werkzaam bent. Dit is een online tool en erg makkelijk in het gebruik. Waarom u het energieverbruik inzichtelijk zou willen hebben? Omdat u dan ook weet waar de pijnpunten zitten en waar u op kunt verbeteren. Als facilitair manager is dat wel zo handig. Heeft u eenmaal het energieverbruik in kaart gebracht, dan kunt u bepalen welke structurele veranderingen doorgevoerd moeten worden.

 

Maatregelen treffen

Bij zorginstellingen draait het in eerste instantie vaak om het isoleren, de verkoeling, het verwarmen en de verlichting. Dat zijn de eerste punten waar u op kunt besparen en die naar alle waarschijnlijkheid ook het meeste opleveren.

 

Verlichting

Wellicht maakt uw ziekenhuis, verpleeg- of verzorgingshuis al gebruik van automatische verlichting. Zo niet, dan is het verstandig om hier in te investeren. Automatische verlichting zorgt ervoor dat lampen niet onnodig branden. In ruimtes waar geen mensen zijn, brandt ook geen licht. Het automatische systeem beschikt over sensoren en kan op die manier detecteren of er mensen in de ruimte aanwezig zijn. Is dit het geval, dan springen de lampen aan. Wordt er een tijd geen beweging meer gedetecteerd, dan gaan de lampen automatisch uit. Verder doet u er verstandig aan om gebruik te maken voor energiezuinige verlichting, zoals LED-verlichting. Er zijn ook diverse systemen die ervoor zorgen dat ‘s avonds en ‘s nachts het licht minder fel wordt. Hierdoor bespaart u energie en het is een stuk aangenamer voor de patiënten en werknemers.

 

Klimaat

De verkoeling en de verwarming van verschillende ruimtes zijn een belangrijk punt om onder de loep te nemen als u wilt gaan besparen op het energieverbruik. In het ergste geval wordt een ruimte tegelijkertijd verwarmd en gekoeld, en dat kost onnodig veel energie. Er zijn diverse klimaatinstallaties die de temperatuur binnen regelen en zo aangenaam mogelijk maken. Het op een efficiënte manier omgaan met het klimaat kan u veel energieverbruik besparen. Daarnaast zorgt het voor een comfortabele werkomgeving.

 

Isolatie

Een optimale klimaatinstallatie is natuurlijk wenselijk, maar zonder een goede isolatie heeft dit ook weinig nut. Zowel de warme als de koele lucht mag niet uit een ruimte ontsnappen. Enkel glas is dus uit den boze voor een verpleeghuis, verzorgingshuis en ziekenhuis. Isolerend glas is een optie die u kunt overwegen.

 

Schakel hulp in

Zijn er plannen om te besparen op het energieverbruik, dan is het verstandig om hulp van buiten in te schakelen. Ga met diverse bedrijven om de tafel. Hierbij kunt u denken aan bedrijven die gespecialiseerd zijn in het isoleren van bedrijven of die alle ins en outs weten op het gebied van slimme koeling- en verwarmingssystemen. Daarnaast is het ook slim om in gesprek te gaan met zakelijke energieleveranciers. Wat kunnen zij voor u betekenen. Een voorbeeld hiervan is Gazprom Energy, zij bieden energiecontracten op maat aan.

Comments are closed.