Hoe regel je je energie als ondernemer?

Elke onderneming heeft nood aan energie om de bedrijfsprocessen mogelijk te maken. Natuurlijk komt bij het regelen van je energie als bedrijf heel wat kijken, en een duidelijk overzicht van enkele belangrijke factoren is dan ook belangrijk.

De belangrijkste factoren bij het regelen van zakelijke energie

1. Het energiecontract

Een energiecontract is de basis voor de energie die je kan gebruiken voor zakelijke doeleinden. De meeste energieleveranciers bieden zakelijke energie aan voor bedrijven, waardoor je als ZZP’er of MKB eenvoudig je energie kan regelen. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen:

– Een vast contract, waarbij je zeker bent van de prijs, maar deze wel niet altijd de laagst mogelijke is.

– Een variabel contract, dat op de marktsituatie reageert en dus ofwel een heel hoge, ofwel een heel lage prijs kan inhouden. Dit tarief wordt jaarlijks twee keer bepaald.

2. De belastingen

Het is belangrijk om te weten dat je de kosten die je maakt aan energie voor zakelijke doeleinden van de opbrengsten van het bedrijf mag aftrekken bij de Belastingaangifte. Als je kiest voor zakelijke energie, bijvoorbeeld voor een pand of kantoor, dan kan je profiteren van een heffingskorting op de belasting. Dit omdat het om een pand gaat waar men kan verblijven. Deze korting is dus niet van toepassing als het gaat om een garagebox of een gelijkaardig pand.

3. Kiezen voor groene energie

Als onderneming kan je natuurlijk kiezen voor groene energie, waarvoor verschillende leveranciers vaak aangepast contracten aanbieden. Let wel altijd op het energielabel van stroom, aangezien groene stroom niet altijd even duurzaam is!

4. Energie besparen als onderneming

Belangrijk is dat je als bedrijf energie bespaart, aangezien er immers heel wat kosten bij komen kijken. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kan doen:

– Schakel toestellen uit als je het pand verlaat

– Kies zo vaak mogelijk spaarlampen/LED-lampen

– Zorg dat de leidingen van de CV ge├»soleerd zijn in opbergruimte en niet verwarmen ruimtes

5. Van Gazprom Energy tot Oxxio: kies de juiste leverancier

Tenslotte is het belangrijk dat je als bedrijf kiest voor de juiste energieleverancier. Het is daarom aangeraden om verschillende aanbieders te vergelijken, zowel qua prijs als aanbod, zodat je de juiste beslissing kan maken voor jouw situatie. Gazprom Energy is immers niet hetzelfde als stroom van Oxxio, en meer te weten komen over de verschillen is dan ook essentieel als je het beste wil halen uit je contract!

 

Comments are closed.