Restaurant inrichten in 6 stappen

Ben je eindelijk je droom van een eigen restaurant aan het realiseren, maar weet je nog niet precies hoe je het gaat inrichten? In dit artikel vind je de eerste zes stappen om een restaurant in te richten. Zo wordt je niet overspoeld door het werk en blijft het makkelijk realiseerbaar.

1. De buitenkant

Klanten komen natuurlijk niet naar binnen als de buitenkant van een restaurant er slecht uitziet. Als we het hebben over de ‘buitenkant’, hebben we het vooral over de voorgevel, het terras en de deuropening. Deze moeten overeenkomen met het interieur van het restaurant. De buitengevel is te vergelijken een visitekaartje voor het restaurant. Wanneer de buitenkant van het restaurant er onverzorgd of onpersoonlijk uitziet, zullen voorbijgangers niet snel binnenkomen.

2. De vloeren

Vloeren zijn erg belangrijk. Naast de uitstraling en kleur is de werkbaarheid van de vloer erg belangrijk. Daarnaast speelt hygiëne een grote rol. Het valt meteen op als een vloer vies of versleten is. Zorg er daarom voor dat je een vloer hebt die je gemakkelijk kunt onderhouden en schoonmaken. Nadat je de keuze voor materiaal hebt gemaakt, wordt de focus op kleur gelegd. De kleur is sterk afhankelijk van het ontwerp. Ga je voor licht of juist voor donker? Pas de kleur van de vloer hier op aan.

3. Muren en wanden

De muren zijn in feite de achtergrond van het interieur. De wanden zijn bepalend voor de stijl en sfeer van het restaurant. Zorg dat het interieur niet te donker wordt. Donkere muren zijn namelijk moeilijk te combineren met meubels, wat al snel een negatieve invloed op het geheel kan hebben.

4. Meubilair

Het kiezen van meubilair is vaak het moeilijkst van het gehele proces. Smaak neemt al snel het beslissingsproces over, terwijl functionaliteit eigenlijk op de eerste plek hoort te staan. Zo is de oppervlakte van de tafels vaak erg belangrijk voor de gehele bedrijfsvoering. Deze  oppervlakte bepaal je eigenlijk vanuit de menukaart. Als je werkt met een ‘plate-service’ zijn 60 x 70 cm tafels het standaard advies. Ga bij het kiezen van meubels altijd voor een neutrale kleur. Gekleurde meubels zijn vaak afhankelijk van trends. Als je deze elke drie jaar moet vervangen lopen de kosten al snel op.

5. Led verlichting

Verlichting is niet enkel functioneel, maar speelt ook een decoratieve rol. Daarnaast dienen kosten hierbij ook in acht te worden genomen. Zowel outdoor led verlichting als indoor led verlichting zijn een goedkopere vorm van verlichting voor de lange termijn. Een verkeerde lichtkeuze heeft een nadelig effect op het totaalbeeld, wat uiteindelijk omzet kan kosten. Een juiste verlichtingskeuze zorgt voor een betere sfeer.

6. Accessoires

Kunst, accessoires en bloemen vazen geven ieder interieur een persoonlijk tintje. Ze hoeven niet duur te zijn, de vorm en kleur zijn veel belangrijker. Zonder accessoires zal een restaurant er al snel kil en saai uitzien. Dat trekt natuurlijk geen klanten!

Comments are closed.