Wat houdt payroll in?

Payroll houdt in dat een aanbieder op papier personeel in dienst neemt en dus juridisch werkgever wordt. Dit personeel wordt vervolgens uitbesteedt aan een bedrijf. Payroll is meer dan bijvoorbeeld het uitbesteden van salarisadministratie.

Wat doet een payroll bedrijf?
Een payroll bedrijf neemt alle juridische zaken over. De arbeidsrechtelijke risico’s worden overgenomen, wat wil zeggen dat arbeidsovereenkomsten, verzekeringen, salarisadministratie et cetera in het dienstenpakket van het payroll bedrijf vallen. Je kunt als bedrijf nog wel zelf werknemers aannemen, functioneringsgesprekken voeren en de hoogte van het salaris bepalen. Op de werkvloer verandert er verder dus niks.

Wanneer is payroll interessant?
Payroll is interessant voor ieder bedrijf dat een verlaagd risico wil hebben betreft personeel. Daarnaast is er ook meer flexibiliteit, gemak en financieel voordeel door efficiënt in te kopen.

Voordelen van payroll

  • De personele kosten zijn van tevoren bekend
  • Je betaalt één vast tarief en krijgt maandelijks een factuur, hierdoor heb je een goed inzicht in je personeelskosten
  • Je financiële administratie wordt een stuk overzichtelijker, omdat post van instanties zoals de Belastingdienst niet meer bij jou terecht komen.
  • Er verandert niet veel voor je medewerkers

Nadelen van payroll

  • Je blijft als bedrijf aansprakelijk voor de afdracht van sociale verzekeringen en loonbelasting. In het geval dat het payroll bedrijf failliet gaat kan het zo zijn dat je premies en belasting aan de Belastingdienst af moet dragen.
  • Je betaalt een bedrag aan het payroll bedrijf voor hun diensten. Je hebt dus een lager risico maar wel hogere kosten.
  • Het is mogelijk dat je personeel zich minder verbonden voelt met jouw bedrijf als je overstapt naar payroll

Met payrolling weet je zeker dat je juridische personeelszaken goed gedaan worden. Daarnaast loop je minder risico en is je personeelsadministratie een stuk minder werk. Hier staat wel tegenover dat deze diensten geld kosten en je dus over het algemeen vaak meer geld kwijt bent.

Comments are closed.