Wat is voordeliger voor een ZZP’er; een auto zakelijk of privé aanschaffen?

Herkenbaar? Je bent nu een aantal jaren aan de weg aan het timmeren als ZZP’er, de zaken gaan goed en het is tijd om een auto aan te schaffen. Maar wat is nu voordeliger? Met de ZZP administratie van JeBo Finance weet je precies wat de  voor- en nadelen zijn.

Verschillende factoren

Om na te gaan wat fiscaal voordeliger is bij de aanschaf van een auto, is het belangrijk om een aantal factoren mee te nemen. Hoe hoog zijn bijvoorbeeld je afschrijvingen, de onderhoudskosten, verzekeringskosten en belastingen. Maar ook hoeveel kilometers je van plan bent te gaan rijden, zowel privé als zakelijk.

De voordelen

Het aanschaffen van een auto op de naam van je bedrijf brengt een aantal voordelen met zich mee. Een van de voordelen is natuurlijk dat de aanschaf en alle overige autokosten door je onderneming worden betaald. Met overige autokosten worden zaken als brandstof, verzekeringen, belasting, parkeer- en waskosten bedoelt. Het gunstige hiervan is dat deze kosten van de winst van je onderneming worden afgetrokken. En daarnaast kan je de afschrijving van de auto ook ten laste van de winst brengen. Dit kan echter alleen als je onderneming diensten verricht die btw-belast zijn.

De nadelen

Een bekend nadeel waarmee je te maken hebt als je als ZZP’er een auto aanschaft, is de bijtelling. Het is namelijk zo dat wanneer je de auto privé rijdt, er vaak bijtelling wordt gerekend voor deze kilometers. Als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, moet je btw-bijtelling doorvoeren bij je btw-aangifte. Belangrijk hierbij is dus dat je een kilometeradministratie bijhoudt.

Wat nu echt voordeliger is, is dus afhankelijk van het soort onderneming en variabele kosten zoals brandstof verbruik. Om dit alles duidelijk op je vizier te krijgen, kan het helpen om advies in te schakelen of je administratie uit te besteden. Dan maak je ongetwijfeld de beste keuze!

Comments are closed.