Welk energiecontract past bij mijn onderneming?

Als ondernemer streeft u ernaar om de winst van uw onderneming te maximaliseren. Dit doel kunt u als ondernemer realiseren door de bedrijfskosten te reduceren. Vaak bezuinigen ondernemingen als eerste op personeelskosten, maar zijn ondernemers zich niet bewust van de besparingen die gedaan kunnen worden op het zakelijk elektriciteit- en gasverbruik. Energieleveranciers bieden verschillende soorten energiecontracten aan. Vraag uzelf af waar u als ondernemer verstandig aan doet? Is een energiecontract met vaste tarieven de beste keuze voor u of neemt u wat meer risico en profiteert u van de voordelen van flexibele gas- en elektriciteitstarieven?

Soorten energiecontracten

Zoals net al even kort is aangegeven, bieden energieleveranciers diverse energiecontracten aan. Uiteindelijk beslist u zelf wat voor energiecontract u afsluit. Doorgaans hanteren energieleveranciers contracten met vaste of flexibele energietarieven. Ook maken de leveranciers onderscheid in de looptijd van de energiecontracten. U kunt kiezen voor een energiecontract voor een bepaalde of onbepaalde tijd. Voldoen deze energiecontracten niet aan uw specifieke wensen? Dan is een energiecontract op maat bij Gazprom Energy voor u de beste oplossing.

Leveringsprijzen en toeslagen

De leveringsprijzen van gas en elektriciteit kunt u vastzetten of flexibel laten. Het is echter niet mogelijk om alle kosten vast te laten zetten. Transportkosten, energiebelastingen en btw zijn vaste, niet beïnvloedbare kosten. De commoditykosten en leverancierskosten zijn variabel en beïnvloedbaar. Een kwestie van timing en onderhandelen.

Vaste tarieven

Wanneer u zekerheid wilt over de gas- en elektriciteitstarieven die u  betaalt, is het verstandig om te kiezen voor vaste tarieven. Gedurende de looptijd van het energiecontract blijven de afgesproken prijzen voor gas en elektriciteit constant. U heeft dus niet te maken met onverwacht hoge kosten door prijsstijgingen. Daarentegen profiteert u ook niet van prijsdalingen die worden veroorzaakt door de werking van de markt. U vraagt zich waarschijnlijk af of vaste energietarieven wel echt vast zijn. In principe is het zo dat vaste tarieven definitief vast staan. Het komt zelden voor dat energieleveranciers zich niet aan de gemaakte afspraken houden en de vaste tarieven verhogen. Mocht uw huidige zakelijke energieleverancier toch de energietarieven verhogen, dan heeft u het recht om over te stappen. Belangrijk is om te controleren of het daadwerkelijk gaat om een verhoging van de leveringsprijzen en niet om een verhoging van de toeslagen of de andere kosten waar uw energieleverancier geen invloed op heeft en of de vaste looptijd van uw contract wellicht is afgelopen.

Flexibele tarieven

Een energiecontract met flexibele tarieven is ideaal voor ondernemers die risico’s willen en kunnen nemen. Bij een flexibel energiecontract betaalt u maandelijks een prijs die marktconform is. De marktbeweging bepaalt of de energietarieven stijgen of dalen. Vooraf is het niet te voorspellen of de energietarieven zullen gaan dalen of stijgen en om welk bedrag het specifiek gaat. Bij energieleverancier Gazprom Energy is het mogelijk om een flexibel tarief dat op dat moment laag is vast te zetten. Zo heeft u maandelijks een vast en voordelig tarief.

Comments are closed.